Poker oyunu, iskambil kartlarıyla ve belirlenen kurallar dahilinde oynanır. Dağıtılan kartlar, oyuncunun elidir. Elinizdeki kartların bir sayısal değeri ve sırası vardır. Bir deste iskambilde toplamda 52 oyun kartı bulunur. Kartlar 2 ana renk (kırmızı, siyah) ve 4 simge (sinek, karo, maça, kupa) halinde destelenir. Her simgenin kendine ait 13 tane kartıyla birlikte 52 kartlık standart bir iskambil destesi meydana gelir. Bilindiği üzere poker elleri de bu kartların kombinasyonundan oluşur. Kartlardaki simgeler, 14.YY itibariyle günümüze taşınmıştır. Simgeler, o dönemin Fransa’sındaki sınıf ayrımını belirtir. Kupa, asil kesimi; maça, orduyu; karo orta sınıfı; sinek ise köylü halkı temsil eder. Zaten pokerde de sıralama bu sınıf ayrımına göre şekillenmiştir. Bir beraberlik durumunda kupa en değerli dizilim olarak karşımıza çıkarken, sinek en değersizdir. Bu hiyerarşi, ister-istemez günümüzde de kullanılıyor yani.
Karo gibi kökeni Fransızca olan (Carreau) terimin, dilimize telaffuz ediliş şekliyle geçtiğini görebiliyoruz. Ancak her ülke bu simgelere aynı isim vermiyor. Karo İngilizceye Diamond (elmas) olarak çevrilip benimsenmiştir. Benzer şekilde, biz de simgenin şekline bakarak (sinek) isimlendirmesi yapmışız. Simgelerin tarihi ve deste içindeki dağılımını öğrendiğimize göre şimdi poker elleri için kemikleşmiş dizilimlere göz atabiliriz. Pokerde elinize, aklınıza ve paranıza güvenmekten başka şansınız yok.
Oyun Kazandıran Poker Elleri
Elinizde 5 kart olacak; bu kartların 2 tanesi sizde 3 tanesi masada açık halde bulunabilir. Açık kart veya kapalı kart sayısı değişir ancak en iyi 5 kart sabittir. Her pokercinin rüyası olan floş royalden bahsediyoruz.
Mevcut poker elleri, kartların dizilimine göre birbirine üstünlük sağlar ve toplamda 10 tanedir. Aynı renk ve dizilimdeki sıralama, elin değerini ortaya çıkarır. Simge, renk ve diziliş olarak en iyi el; as, papaz, vale, 10 ve 9 kartlarından oluşur. Floş Royal gelme ihtimali 0,00015 gibi zor bir olasılığa denk gelir. Bu el, bir oyunda 4 defa oluşabilir; iki oyuncunun Floş Royal yapma ihtimali çok daha zordur. Şayet böyle bir şey olursa renge bakılır; kupa ile yapılan Floş Royal’in ötesine geçemezsiniz.
Floş Royal’den sonraki diğer poker elleri sıralanırsa;
- Sıralı Floş ( Floş Royal’in As ile başlamayan halidir: 10/9/8/7/6 gibi sıralama olur)
- Kare (Her simgeden benzer bir kartın yer aldığı 4’lüdür, beşinci kart beraberlikte önemlidir)
- Ful (üç tanesinin ve kalan iki tanesinin aynı olduğu eldir: 7/7/7/As/As gibi)
- Renk (Sıra farkı gözetmeksizin aynı simge ve renkteki kartların dizilimidir)
- Kent (Rengi önemsenmeden oluşturulacak sıralamadır: 10/9/8/7/6 gibi)
- Üçlü (Üç tanesi aynı, diğerleri farklı)
- Döper (İkililerden 2 tane olacak: 7/7/K/K/2 gibi)
- Per (Aynı iskambil kağıdından 2 tanesi benzerdir 9/9/5/7/As gibi)
- Yüksek Kart ( Kartların hiçbiri benzerlik göstermez, kartların değeri önemlidir)
Bahsedilen poker elleri, büyükten küçüğe (en değerliden başlanarak) sıralanmıştır. Aynı elin farklı kombinasyonu da olabilir; böyle durumlarda kartın değeri ve rengi arasındaki hiyerarşiye göre el üstünlüğü belirlenir.